"Karneval på förskolan” är en interaktiv konsert, där jag besöker er förskola och leder barn & personal i enkla musikövningar, rörelser, sånger och rytmer.  Utifrån dem skapar vi sen tillsammans ett karnevalståg runt gården.

Alla åldersgrupper kan vara med, ju fler vi är desto roligare. Eftersom trummor och maraccas låter starkt i öronen, så håller vi till utomhus. 

Karnevalens form gör det möjligt för alla barn att delta på det sätt som de själva väljer. Bara det att vi är ute och rör på oss, samtidigt som vi gör musik, gör saken spännande. Och visst ska det vara sång och spel, men det går också bra att smyga som en tiger på alla fyra, eller klä ut sig till pirat.
Att spela utomhus gör att ljudnivån aldrig blir för stark, även när 100 ungar spelar o sjunger för fullt. Instrumenten är preparerade så att de kan användas även när det småregnar, bara vi kan torka dem efter dagens slut.

Mitt besök med ”Karneval på förskolan” är cirka 40 minuter långt, och det är producerat för att kunna spelas på alla förskolor som har någon form av utomhus gård ELLER tillgång till en stor gymnastiksal/sporthall. Vid förfrågan kan jag även göra spelningar på offentliga tillställningar, men då behöver vi gå igenom förutsättningarna innan bokningen görs.

Ni väljer själva om ni vill förbereda mitt besök eller inte. Jag brukar kontakta förskolan i förväg, stämma av & skicka länkar. Kanske vill ni på förskolan skapa hattar, dräkter, vimplar? Kanske vill ni tillverka egna maracas eller trummor som ni kan fortsätta använda efter mitt besök? Låten "Karnevalslust" är höjdpunkten i föreställningen och den vill jag gärna att alla har hört minst en gång. Inte för att "lära sig" låten, utan för att förstå principen med Rop & Svar-sång.

Min kärlek till Karneval som konstform började på 80-talet när jag besökte Trinidad & Tobago första gången. Det har blivit flera resor dit sedan dess, och de senaste 10 åren har jag jobbat med Karneval för flera uppdragsgivare, både länsmusikstiftelser och tex Östersunds och Strömsunds kommuner i Skapande Skola-projekt.

Karnevalen är en övning i demokrati, för den öppnar ett rum för allas olika uttryck på en och samma plats. Jag uppmanar barnen att "du får vara med på vilket sätt du vill", och sedan bekräftar jag alla sätt att delta, och alla uttryck, som dyker upp. Jag accepterar allt utom våld, förstörelse och kuppförsök mot mitt ledarskap. Detta att våga höja sin röst i sång eller ramsa är ett 1a steg i att verka i en demokrati - nämligen att våga uttrycka sig. 

Karnevalen är inkluderande, i sann bemärkelse. Hur vill du delta i tåget? Jag ställer inte den frågan, men jag berättar att du får vara med på vilket sätt du vill - och sedan tillåter jag alla infall. Vissa barn får direkt idéer och tar sin plats, andra tar längre tid på sig och får idéer som är svåra att realisera MEN vi kan ju försöka - eller hur? På vägen kommer vi ofta fram till alternativa sätt att uttrycka samma idé eller känsla.

Karnevalen är ett kalas för oss där vi inte sitter stilla. Vi rör oss tillsammans i en klunga, ett moln eller ett tåg, till musik eller till rytm. Vår karneval är ett uttryck för livsglädje, och därför är alla sätt att vara med både tillåtna och välkomna.
När varje individ får välja vad den vill bidra med i gruppen, och när vi tillsammans jobbar fram ett gemensamt uttryck för just denna gruppen just idag – då händer det positiva och kreativa förändringar i gruppdynamiken. Individer växer och nya band skapas. 
Tryck på den röda knappen nedan så kan du ladda ner en PDF med information om "Karneval på förskolan".